Recensie door Nathalie de Meester

Nadine Aesaert speelt met kleur en vorm op het doek om ons mee te nemen in de wereld van de fantasie. Wie naar haar werken kijkt wordt vrolijk ! Het bijzondere aan haar werken is, dat al wie Nadine persoonlijk kent, haar ook herkent in de schilderijen en wie haar niet kent, maakt in haar werk kennis met een verfijnde, speelse en gesofisticeerde dame. Iemand die van het leven houdt.

De figuren van Nadine zijn  vrolijk, verleidelijk en vooral : vrouwelijk !

Er is ook die knipoog naar de “pîn-upgirls” uit de vintageperiode, de volle boezem en de smalle taille zijn zowaar haar handtekening geworden in de werken.

Ook het kader ( het doek ) waarin ze de figuren plaatst is doelbewust gekozen ; dit versterkt ook telkens de vloeiende lijnen van haar schilderstijl. Het ranke wordt hierdoor nog meer benadrukt. Handen, benen, gezichtsuitdrukkingen,….worden allemaal geminimaliseerd, versoberd. We mogen zelfs een stukje spreken van ” geabstraheerd” en daardoor leggen ze eigenlijk nog meer de nadruk op dat ranke, op het “ideaalbeeld”.

En mede hierdoor, door bepaalde elementen te laten vervagen en andere meer te laten spreken, doet Nadine ons fantaseren, kunnen we een eigen verhaal zoeken in haar werk. Nadine suggereert en wij mogen interpreteren.

Ze is er dus op die manier in geslaagd, om een rode draad in haar werken te steken, een oeuvre samen te stellen. Zoek op google….je zal geen tweede “Aesaert” vinden !Vrouwfiguurtjes genoeg, maar nooit in deze stijl !

 

Advertenties